Metacom 9 | Update 44: databasewijzigingen

Opmerkingen

4 opmerkingen

• Avatar
    Thomas Prutzke
    • Voor organisaties waar de database op een Windows systeem staat, wordt door de medewerkers van VanMeijel de installatie altijd in single-user mode uitgevoerd. Dit verkort de doorloop tijd de installatie, zeker als deze op de console wordt uitgevoerd. Het parameter bestand gaat er in deze gevallen dan ook vanuit dat de database niet multi-user in de lucht is. Daarom dient in dit geval de database gestopt te worden voordat de update wordt geïnstalleerd. Na de installatie kan de database weer multi-user gestart worden en het normale proces verder worden doorlopen.

Wat is de stappenplan om van multi-user naar single-user om te schakelen en weer terug?

• Avatar
    Thomas Prutzke

Procedure is:

1. stop de database
    2. voer de autoupdate uit
    3. start Metacom
    4. start de database

Als dit niet werkt en de volgende fout ontvang:

• Controle database connectie parameters... _
      _Kan de database niet connecten.

M:\Metatest\db\mtc.db is a copy of D:\vma\Metatest\Db\mtc.db. Database cannot be opened. (598)

Dan de volgende stappen uitvoeren:

1. stop de database
    2. voer de autoupdate uit
    3. Verwijder M:// schijf en voeg M:// schijf opnieuw toe
    4. start Metacom
    5. start de database

• Avatar
    Pieter Jan Hummelen

Thomas,

De volgorde van de procedure is net wat anders als jij schrijft.

Je kunt de controle op database wijzigingen standaard in de procedure opnemen. Dat is ook handig omdat je dan niet de verrassing krijgt mochten er wel database wijzigingen zijn die je "gemist" hebt.

Je doet dan de onderstaande stappen. Deze zijn voor Windows en met weglating van eventuele voorzorgsmaatregelen (zoals backups).

Akties gebeuren (bijna) allemaal (!) op de database server.

1. Stoppen Metacom (appservers, database)
    2. Updaten omgeving (autoupdate & plaatsen PL bestanden, eventuele hotfixes)
    3. Starten Metacom client (niet inloggen!).
    • krijg je een login prompt dan heb je geen database wijzingen
    • krijg je een database conversie script .... dan heb je database wijzigingen

• Starten Metacom (database, appservers)

• Naar de terminal server / client en daar Metacom starten (wel inloggen!)

• krijg je een login prompt, dan inloggen

• krijg je een database conversie, dan staat er een verkeerde schema.pf op de terminal server. Ticket loggen!

• Na inloggen zullen de functionele aanpassingen worden doorgevoerd

• En volgt het keuze schermp van het bedrijf (of gelijk het menu).

Update voltooid!

**Problemen - Support ....

**Mochten er toch problemen zijn, log dan een ticket in het support systeem. En voeg daar ook het schema.pf bestand toe wat je kunt vinden op de database server, in de werkmap van de applicatie (D:\vma\metatest bijvoorbeeld).

• Avatar
    Pieter Jan Hummelen

Voor de klanten die Linux als database server hebben is de procedure net wat anders.

Dat heeft te maken met de scheiding van de client (waar de conversie gestart moet worden) en de database (waar de connectie naar gelegd moet worden voor de conversie).

In geval van een Linux database server worden de stappen drie en vier net anders.

De stappen drie en vier doen we dan "dubbel".

**Stap 3 / Stap 4 / Stap 3 / Stap 4

**Na de controle of de conversie wel of niet moet, met als uitkomst "database conversie", moet de database gestart worden.

Dus direct stap 4 uitvoeren.

Echter, de AppServer voor de WebServices (WS_MTC / WS_MTCP / WS_PROD) moet stop gezet worden.

Het commando hiervoor is asbman -name WS_MTC -kill

Als de AppServer stil staat, de database conversie uitvoeren.

Daarna opnieuw de omgeving starten, dan in z'n geheel.

Dat kan ook door enkel de AppServer voor de WebServices weer te starten: asbman -name WS_MTC -start

En ga verder met stap 5.